potkrovlje.hr_-wienerberger_porotherm_001
Savjeti

Vanjski zidovi potkrovlja

Odlučili ste urediti stambeno potkrovlje za članove obitelji ili osigurati prostor za mali ured pod kosim krovom. No postojeći tavan ima premalu visinu, uopće nema nadozida, krovna konstrukcija seže gotovo do poda i korisni prostor visine veće od 2 metra premalen je da se kvalitetno organizira tlocrt. Kroz rekonstrukciju i nadogradnju svoje obiteljske kuće dobit ćete dodatne kvadrate, prema projektu za koji ćete zatražiti potrebne dozvole kod nadležnih tijela graditeljstva. A kad krene akcija, treba dozidati nadozid, možda i zabatni zid, a ako se mijenja geometrija krovišta, sve vanjske i unutarnje nosive, nenosive i pregradne zidove.

Prema funkciji, zidove dijelimo na nosive ili konstruktivne, odnosno one koji preuzimaju sva opterećenja i zajedno s vlastitom težinom prenose ih na temelje i nosivo tlo i na nenosive ili pregradne, čija je funkcija pregrađivanje prostora.

Vanjski nosivi zidovi dio su ovojnice zgrade koja dijeli unutarnji grijani prostor od okoline i štiti ga od različitih vanjskih utjecaja. Stoga moraju zadovoljiti određena svojstva s aspekta toplinske i zvučne izolacije, protupožarnosti i seizmičke sigurnosti.           
Najčešće korišteni materijal za zidanje vanjskog masivnog zida na manjim stambenim građevinama je blok-opeka. Prirodan, zdrav i ekološki prihvatljiv materijal velike mehaničke čvrstoće, stabilnosti i trajnosti pokazao se otpornim i postojanim pri različitim atmosferskim utjecajima i nepogodama na duge staze. Dugi vijek trajanja osigurava stambeni komfor za generacije koje dolaze.

potkrovlje.hr_-wienerberger_porotherm_002

Blok-opeke s vertikalnim šupljinama, kao što su Porotherm Profi i Porotherm IZO Profi napredne su verzije namijenjene zidanju vanjskih zidova koje značajno skraćuju vrijeme gradnje. Veliki format glinenih blokova omogućio je brže i jednostavnije zidanje. Upotreba specijalnog zidarskog ljepila velike čvrstoće (umjesto cementnog morta u horizontalnim reškama) ubrzala je rad za 50 %, smanjila unos vlage u čitav proces i time skratila vrijeme sušenja. Kompjutorski kontrolirano brušenje vanjskih stranica opekarskog bloka donijelo je preciznost u izvedbi i lakšu završnu obradu žbukanjem. 

potkrovlje.hr_ wienerberger_porotherm_003

Dobra termoizolacijska svojstva glineni blokovi zahvaljuju zračnim šupljinama unutar opeke, odnosno ispuni od kamene vune koja dodatno poboljšava koeficijent prolaska topline. Prema toplinskim svojstvima materijala, vanjski zid mogao bi se izvoditi kao monolitni, od samo jednog materijala, žbukan vanjskom i unutarnjom žbukom. No valja imati na umu da je na zidanim konstrukcijama, zbog seizmičke sigurnosti, potrebno izvoditi armirano-betonske horizontalne i vertikalne serklaže. Čak do 1/3 pročelja može biti izvedeno u betonu koji ima znatno slabija izolacijska svojstva od opeke. Na betonske dijelove potrebno je staviti toplinsku izolaciju pa će kvalitetnija opcija biti gradnja slojevitog zida s toplinskom izolacijom.

potkrovlje.hr_ wienerberger_porotherm_004 2

Na zid od blok-opeke s vanjske se strane učvršćuju ploče od mineralne vune ili ekspandirnog polistirena za pročelja s odabranom završnom oblogom. A to je prilika da se čitava kuća obuče u novo izolacijsko ruho. Izbor glinenog bloka, debljina nosivog zida i izolacijskog materijala bit će definirana kao energetski učinkovito i ekonomično rješenje s optimalnim odnosom toplinskih karakteristika i debljine slojevitog zida koji daje veću korisnu površinu unutar kuće. 

 

Naslovna fotografija: Arhitekti: Armin Pedevilla, Alexander Pedevilla; Fotograf: Gustav Willeit 

 

Share
No Comments

    Leave a Reply

    Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial