potkrovlje.hr_-wienerberger_porotherm__pregradni-zidovi_001.jpg
Savjeti

O unutarnjim zidovima od opeke

Zdravo stanovanje i ugodna unutarnja klima osnovni su ciljevi pri odabiru materijala za vaš novi dom. Opeka je, uz kamen i drvo, jedan od najstarijih građevinskih materijala koji kroz dugu povijest graditeljstva sve do danas ostaje prvi izbor za izvedbu zidova. Prirodan i ekološki prihvatljiv materijal izrađen od gline, pijeska i piljevine – prirodnih sirovina iz vlastitog podneblja uz dodatak vode, uklapa se u suvremene tendencije održivog razvoja. Zbog dugog vijeka trajanja, umanjuje se negativni utjecaj na okoliš i racionalnije koriste prirodni resursi. A po završetku svog uporabnog ciklusa, opeka se može 100 % reciklirati.         

potkrovlje.hr_-wienerberger_porotherm__pregradni-zidovi_002.jpg

Unutarnji nosivi i pregradni zidovi od Porotherm opečnih blokova u kombinaciji s vanjskim zidovima odlično su rješenje za izvedbu novih građevina ili rekonstrukciju postojećih. Kod rekonstrukcija, prije odabira građevnog materijala treba provesti statičku provjeru nosivosti postojećih nosivih zidova i temelja kuće. Na starijim građevinama, pogotovo ako se radi o drvenim grednicima u međukatnim konstrukcijama, unutarnje pregrade izvodit će se kao neki od suhomontažnih sustava zbog manjeg opterećenja. No ako postojeća konstrukcija može podnijeti nove terete i ako razmišljate na duge staze, vaš izbor će biti – zidovi od opeke.

Zdravu unutarnju klimu zidovi od opeke mogu zahvaliti mikroporoznoj strukturi materijala koji omogućuje disanje i prirodni način reguliranja vlažnosti. Zrak u zatvorenim prostorima odlične je kvalitete. Struktura opeke upija višak vlage u prostoru i vraća je u suhom periodu. U kombinaciji s unutarnjim vapnenim ili vapneno-cementnim žbukama, zidovi od opeke garantiraju ugodnu stambenu klimu.

potkrovlje.hr_-wienerberger_porotherm__pregradni-zidovi_003.jpg

Kod izvedbe unutarnjih zidova, u prvom planu je zvučna zaštita, dok toplinska svojstva opeke padaju u drugi plan jer se sve prostorije nalaze unutar iste temperaturne zone. Glineni blokovi imaju odlična svojstva zvučne izolacije. Svojom strukturom prigušuju zvučne valove, a žbukanjem se vrijednosti zvučne izolacije povećavaju.  
Nekadašnji nedostatak zidova od opeke – dugo vrijeme zidanja i sušenja riješen je kroz napredni sustav zidanja Porotherm Profi. Ova blok opeka velikog formata s vertikalnim šupljinama laganija je i spretnija za manipulaciju na gradilištu. Brušena je s obje vidljive strane bloka što omogućava vrlo preciznu i kvalitetnu izvedbu zidova. Uz Porotherm Profi opeku dobiva se Porotherm DRYFIX.extra jednokomponentno ljepilo velike čvrstoće i trajnosti. Nanosi se na horizontalne sljubnice između redova opeke. Upotrebom DRYFIX.extra ljepila smanjuje se unos vlage u proces, skraćuje vrijeme sušenja i ubrzava gradnja za 50 %.

potkrovlje.hr_-wienerberger_porotherm__pregradni-zidovi_004.jpg

Ovako kvalitetno građeni zidovi dobra su i ujednačena podloga za žbukanje jer žbuka poboljšava akustička svojstva zida. Njenim nanošenjem zatvaraju se reške između blokova. Dobiva se površina za završno bojenje zidova koja omogućuje lakše čišćenje i održavanje prostora.

Lijepa boja zida od opečnog bloka sa savršeno izvedenim sljubnicama te plitki utori koji stvaraju fine sjene daju novu estetiku u prostoru. Već dulje vremena moderni su zidovi od stare opeke – rustikalni izgled toplog prirodnog materijala djeluje atraktivno. Zašto ne biste preskočili žbukanje i jedan novi „Profi“ izvedeni zid u interijeru izložili pogledu?

potkrovlje.hr_-wienerberger_porotherm__pregradni-zidovi_005.jpg

Share
No Comments

    Leave a Reply

    Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial